Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


EVROPSKA NEDELJA IMUNIZACIJE

Aktuelno > Kalendar zdravlja > April

EVROPSKA NEDELJA IMUNIZACIJE
24-30. aprila


Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) obeležava se od 24-30. aprila. SZO je pokrenula inicijativu za oragnizovanje Nedelje imunizacije u oktobru 2005. godinesa idejom da se pažnja opšte javnosti i zdravstvenih radnika usmeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije, u koju se od početka uključila i Republika Srbija.
Univerzalni slogan akcije je “Preveniraj, Zaštiti, Im
unizuj”, a ove godine slogan je “Prevazići razlike” u obuhvatu vakcinacijom, sa fokusom na eliminaciju malih boginja i rubeole.
Nedelja imunizacije je povod da se usmeri pažnja roditelja, zdravstvenih radnika i donosioca
odluka na ovu najznačajniju meru prevencije i da nijedan dečiji život ne bude ugrožen od bolesti koje se mogu prevenirati imunizacijom.
Imunizacija je najvažnija prventivna mera i značajno je da se primenom vakcina sprečavaju i suzbijaju zarazne bolesti, spašava više miliona života godišnje u svetu. U našoj zemlji se sprovodi vakcinacija protiv tuberkuloze (BCG vakcina), difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize (polio), hepatitisa B, malih boginja, zauški, rubele i oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip B (Hib).
Osn
ovno je pravo ali i zakonska obaveza svakog deteta da bude vakcinisano svim predviđenim vakcinama po Programu imunizacije Republike Srbije.
Prema procenama SZO imunizacijom se spašava više od tri miliona života svake godine u svetu, a nekoliko miliona od o
bolevanja i mogućih posledica.
U prethodnim dekadama evidentno je unapređenje zdravlja ljudi, ali ono nije ravnomerno i podjednako zastupljeno u svim regionima. U prethodnim godinama, zemlje Evropskog regiona su suočene sa epidemijama malih boginja, koje se javljaju kod osetljive populacije koja nije vakcinisana ili nije vakcinisana na vreme. Kako zarazne bolesti ne poznaju granice, epidemije se šire iz zemlje u zemlju.
Imunizacija je nesumljivo jedna od najefektivnijih javno zdravstvenih intervencija u modernom vremenu. To je jedna od mera koja malo košta, ali doprinosi mnogo zdravlju i blagostanju populacije.
Pošto epidemije malih boginja i dečije paralize predstavljaju i dalje zajedničke pretnje u oblasti zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti imunizacijom za zemlje Evropskog regiona, neophodno je intenzivirati sve aktivnosti predviđene planovima na održavanju statusa zemlje bez poliomijelitisa i eliminacije morbila u Srbiji.
Dostizanje i održavanje kolektivnog imuniteta populacije protiv ovih bolesti vak
cinacijom je suština zajedničkih napora.


Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni