Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLICA MATERICE

Aktuelno > Kalendar zdravlja > Januar

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice
24-30. januar


U zemljama Evropese u poslednjoj nedelji januara obeležava nedelja prevencije raka grlića materice. U toj nedelji se održava veliki broj različitih aktivnosti koje imaju zajednički cilj, da promovišu mogućnosti i važnost prevencije raka grlića materice.
U zdravstvenim ustanovama tokom ove nedelje organizuju se predavanja i razgovori u kojima žene objašnjavaju važnost redovnog odlaska na ginekološki pregled.
Ove godine, obeležavanje nedelje
prevencije, će se održati od 24. do 30januara.
Rak grlića materice nastaje na donjem delu materice koji je okrenut prema vagini. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i krenu nekontrolisano da se umnožavaju. Redovni pregledi (skrining) imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što prerastu u rak, onda kada mogu lako da se otklone. Skrining se obavlja Papanikolau testom. Od20 do 65 godina, sve žene treba svake godine da idu na preglede, a posle tri uzastopna normalna rezultata, jednom na 2-3 godine.
Rak grlića materice je globalni problem,posebno u zemljama u razvoju. Najveći problem predstavlja činjenica da se žene javljaju na pregled ginekologu vrlo kasno, u takozvanoj invazivnoj fazi kada je lečenje teško, prognoza neizvesna, a ishod bolesti često smrtni.
Ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti. Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, program vakcinacije protiv HPV infekcije i sprovođenje programa organizovanog skrininga, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti. Od ove bolesti u Srbiji umre mnogo više žena nego u ostalim evropskim zemljama. Rak grlića materice se najčešće javlja kod žena između 35. i 50. godine života. U našoj zemlji rak grlića materice je po učestalosti oboljevanja drugi, a po učestalosti umiranja četvrti maligni tumor među ženama.
Faktori rizika za nastajanje bolesti su genitalne infekcije Humanim papiloma virusima HPV, pušenje, imunosupresija (oslabljen imuni sistem), seksualne navike (rano stupanje u seksualne odnose, veliki broj seksualnih partnera, veliki broj porođaja i pobačaja), način života i loši socio- ekonomski uslovi, nasledni genetski faktori.HPV je veoma rasprostranjen, ali većina zaraženih HPV-om ozdravi u periodu od 6 do 24 meseci, a da često i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka grlića materice je tada povećan.
Simptomi
Početni i premaligni stadijum bolesti ne daju nikakve simptome koji bi mogli da ukažu da se u organizmu nešto dešava. Tek kada se bolest u potpunosti razvije, mogući su sledeći simptomi: bol u stomaku, krvarenje posle polnog odnosa, uporan sukrvičav vaginalni sekret.
S obzirom da se rak grlića materice veoma sporo razvija, jedini način da se ova bolest otkrije u ranoj fazi razvojajeste redovni ginekološki pregled i uzimanje Papanikolau brisa.


Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Pod-Meni:


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni