Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


SVETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS/HIV-a

Aktuelno > Kalendar zdravlja > Decembar

SVETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS/HIV-a
1. decembar

Svetski dan borbe protiv side se održava 1. decembra i u našoj apoteci, Apoteci „Vrbas“. Ovaj dan se obeležava od 1988. godine. Tog danase iskazuje podrška za ljude koji su HIV pozitivni i članove njihovih porodica.
HIV (virus humane imunodeficijencije) je virus iz grupe retrovirusa, koji svojim delovanjem izaziva krajnji sindrom poznat kao sida. AIDS( Acquired Immune Deficiency Syndrome) je zapravo klasifikacija za osobe, koje su pored infekcije HIV virusom, dobile i neku od bolesti koje su u stanju da iskoriste oslabljeni imuni sistem te osobe. HIV i AIDS nisu sinonimi.
Virus se može okarakterisati kao uzročnik opadanja sposobnosti imunog sistema organizma. HIV za najčešću metu ima veoma bitne delove imunog sistema- CD4+ limfocite. Ovaj virus direktno i indirektno vodi do pada u proizvodnji CD4+ T limfocita i do njihovog krajnjeg uništenja, koji su glavni pokretači odbrambenog sistema i kada je proizvodnja ovih ćelija ravna nuli, imuni sistem skoro i da ne funkcioniše. Time se omogućava invazija drugih mikroorganizama- virusa, bakterija, gljivica i parazita, ali i tumora, koji su u stvari odgovorni za simptome ove bolesti.
HIV direktno napada organe kao što su bubrezi, srce i mozak, što dovodi do prekida rada bubrega, kardiomiopatije i encefalopatije.
Pet telesnih tečnosti u sebi sadrže dovoljnu koncentraciju virusa za moguću infekciju ljudi. To su: krv, sperma, predejakularna tečnost, vaginalni sekret i majčino mleko. Virus se putem telesnih tečnosti transmituje tokom analnog, vaginalnog i oralnog seksa, putem transfuzije krvi, korišćenjem igala zavisnika od intravenske upotrebe droga, preko placente i dojenjem beba sa majke na novorođenče.
Virus ima omotač sastavljen od proteina i masti koji ga čine osetljivim na dezinficijense i rastvarače kao što su medicinski alkohol, formaldehid, hloroform...U spoljašnjoj sredini je neotporan, van ljudskog organizma živi nekoliko sekundi, osetljiv je na povišene temperature.
HIV simptomi- prvi simptomi se obično javljaju brzo, svega mesec ili dva nakon izloženosti HIV virusu. Tada počinje prva faza HIV infekcije. Simptoni podsećaju na simptome gripa, povišena je temperatura, prisutna je iscrpljenost, glavobolja, uvećanje limfnih čvorova. Neki ljudi nemaju nikakve simptome u toku ove faze. Sledeća faza je poznata kao latentna faza koja najčešće traje nekoliko godina, može i preko 10 godina. U ovoj fazi nema simptoma ili su svedeni na minimum
Simptomi side,
tj. rana progresija HIV infekcije u bolest AIDS ima različite simptome:
Manjak energijetežineu snu
Često povišena temperaturarezultati PAPA testavaginozaosip na koži
Ljušćenje kožemale karlice
Gubitak sećanja na kratak vremenski periodmanifestacija infekcije herpes
Čirevi na genitalijama (koji ne moraju da budu posledica herpesa)
Kasniji simptomi side, nakon što se desi potpuna progresija HIV infekcije u bolest
AIDS su sledeći:
Laka infekcija drugim bolestimašaljdahša koordinacijažano i bolno gutanje
Mučnina(gađenje)i uporna dijarejatežine
Znojenje noćuvid
Grčevi u stomaku
Često povišena temperaturajezika ili usta
Bele tačke u ustima
Nadraženost vagine koja se povlači i vraća s vremena na vreme
Povraćanjeiscrpljenostglavoboljeapetitna kožicrvene izrasline na koži ili unutar usta
Svi navedeni simptomi AIDS-a javljaju se i kao posledica mnogih drugih infekcija
, tako da ako se primete bilo koji od njih, ne treba odmah donositi prerane zaključke, već da se uradi testiranje na HIV. To će ukloniti strahove i učiniti svet bezbednijim.


Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni