Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


Medjunarodni dan fizicke aktivnosti

Aktuelno > Kalendar zdravlja > Maj

MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI
10. maj


Svake godine 10. maja se obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti. Cilj je da se promoviše fizička aktivnost podizanjem nivoa svesti o pozitivnim efektima fizičke aktivnosti u prevenciji nezaraznih bolesti.
Takođe, cilj je da se istaknu brojne prednosti bavljenja sportom i ukaže na pozitivne efekteredovnog vežbanja; podstakne stanovništvo širom sveta na bavljenje fizičkom aktivnošću u svim domenima; promoviše zdrav način života i ponašanje kroz sport i fizičke aktivnosti.
Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije (sagorevanja kalorija). Brzo hodanje, penjanje uz stpenice šetnja, usisavanje, pranje prozora, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, košarka, fudbal... sve je to fizička aktovnost.
Stručnjaci SZO složili su se oko zaključka da je hipokinezija (smanjeno kretanje) postala globalni problem koji u velikoj meri ugrožava zdravlje svetske populacije, posebno u urbanim sredinama. Istraživanja su pokazala da se oko 60-85% odraslih u svetu ne kreće dovoljno, a posledica toga je porast broja kardiovaskularnih oboljenja (srčani i moždani udar i povišen krvni pritisak), osteoporoza, depresija i karcinomi.
Cilj fizičke aktivnosti nije samo gubljenje kalorija i jačanje mišića, već i smanjenje stresa i popravljanje raspoloženja, jer se pri fizičkoj aktivnostioslobađa određena količina neurotransmitera- endorfina koji pozitivno utiče na raspoloženje čoveka. Redovna fizička aktivnost je jedan od najlakših načina za očuvanje i unapređenje zdravlja. Brojna istraživanja su pokazala pozitivne efekte redovnih fizičkih aktivnosti na zdravlje: prevencija oboljenja srca, šećerne bolesti, raka debelog creva, depresije i gojaznosti. Fizička aktivnost dovodi do smanjenja povišenog krvnog pritiska, pada masnoća i šećera u krvi. Vežbanjem jačamo svoj srčani mišić (povećavamo udarni i minutni volumen) i pluća (povećavamo disajni volumen i bogatimo alveolarnu mrežu).
Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od pojave akutnog infarkta miokarda za 18% , a moždanog udara za 11%. Fizička aktivnost jača naše kosti i celi skelet, smanjuje stres i anksioznost (nervozu), pomažući nam da se opustimo i bolje spavamo. Ovo unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva.


Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni