Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


SVETSKI DAN VIDA

Aktuelno > Kalendar zdravlja > Oktobar

SVETSKI DAN VIDA
14. oktobar

Svetski dan vida obeležava se sa cijem da se podigne svest građana o globalnom problemu slepoće i slabovidosti, kao i rehabilitaciji slepih osoba. Čulo vida je važno za život svakog čoveka i predstavlja izuzetno sofisticiran organ koji može da se poredi sa foto aparatom.Čulo vida razvija se do sedme godine života i do tada se pravovremenim dobijanjem naočara deci može obezbediti 100% vid.
Svaka životna dob nosi određene rizike i oboljenja, a ključno je na vreme se javiti očnom lekaru. Upravo je važnost očuvanja vida ono na šta Svetska zdravstvena organizacija (SZO) želi da upozori jer se, kako navodi, 80% bolesti oka može sprečiti.
Ukupno četiri odsto svetske populacije je slepo ili slabovido, a jedan od vodećih uzročnika slepila je, po rečima doktora, glaukom- hronična bolest očnog živca koja, ukoliko se ne leči, može dovesti do potpunog gubitka vida.
Oštečenja vida podrazumevaju delimično ili potpuno odsustvo prepoznavanja svetlosti, ona nastaju kao posledica očnih bolesti, urođeno stanje, stečeno stanje (nastalo usled fizičkih trauma, padova, povreda mozga, infekcija, toksina…)
Kod osoba ošetćenog vida postoji mogućnost povećanja vizuelne aktivnosti upotrebom (ne)optičkih pomagala, modifikacijama i tehnikama vezanim za sredinu, što ove osobe dovodi u gotovo ravnopravan socijalni nivo funkcionisanja.
Jedan od veoma aktuelnih problema koje dugotrajan rad na računaru može da uzrokuje je oštećenje vida- takozvani Sindrom kompjuterskog vida.
Simptomi koji se javljaju, spadaju u tri grupe:
problemi sa vidom- teškoće u fokusiranju, promene u percepciji boje, osetljivost na bljesak, osećaj treperenja
problemi sa očima- suvo oko, crvenilo, svrab, žarenje, povećana suznost, težine kapaka, nelagodnost pri nošenju sočiva
3.opšte tego
be- glavobolja, bolovi u vratu, ramenima, leđima, zamor, pospanost.
Postoje različite mere koje mogu da se preduzmu kako bi se smanjili ili sprečili simptomi.
Pregled oka je najvažnija stvar koju treba preduzeti kako bi se umanjili problemi vezani za koriš
ćenje kompjutera. Pregled treba obaviti obavezno jednom godišnje.
Postoji nekoliko načina da se smanji rizik od oštećenja vida, to su- zaštita očiju od ultraljubičastog zračenja (UV) sunca koje može oštetiti vid. Na suncu treba da nosite kvalitetne sunčane naočare koje će zaštititi oči od UVA i UVB zračenja.Saznajte da li u porodici imate istoriju glaukoma ili drugih očnih bolesti- treba da idete na redovne preglede očiju ako imatebliske srodnike sa dijagnostikovanim glaukomom.
Odmah posetite oftal
mologa ako imate bilo kakve promene u vezi sa vidom ili vas bole oči iznutra ili vas boli predeo oko očiju.


Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni