Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


SVETSKI DAN HRANE

Aktuelno > Kalendar zdravlja > Oktobar

SVETSKI DAN HRANE
16. oktobar


16. oktobar se obeležava kao Svetski dan hrane. U skladu sa ovim datumom, mesec oktobar je proglašen za Mesec pravilne ishrane. Raznovrsna i pravilna ishrana postala je trend u svetu, pa i kod nas, i veoma je zastupljena kao tema razgovora u medijima i u svakodnevnom životu. Ovaj dan obeležava se sa ciljem podizanja svesti, širenja informacija i znanja, ali i mobilisanja javnog mnjenja i fondova u korist globalne borbe protiv gladi.
Takođe, jedan od ciljeva je da se formiraju ispravni stavovi i ponašanje pojedinca u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani najšire populacije, a posebno dece i mladih.
Navike u ishrani našeg stanovništva nisu na zadovoljavajućem nivou. Više od polovine stanovnika Srbije ima problem sa prekomernom telesnom težinom, pri čemu je 21%gojazno, a 35,1% u predgojaznoj kategoriji. U porastu je i broj predgojazne i gojazne dece.
Mnogo su veći izgledi za uspeh edukativnih programa o pravilnoj ishrani ako se sa njima započne u najranijem detinjstvu.Deca lakše usvajaju zdrave navike u ishrani, naročito ako im se predstave na zanimljiv i kreativan način.
Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) procenjuje da
postoji skoro milijardu pothranjenih osoba širom sveta, što znači da je skoro šestina čovečanstva gladna.
Promoviše
se pravilna ishrana kao deo zdravog stila života i kao jedan od glavnih faktora prevencije hroničnih bolesti. Pravilna ishrana povoljno utiče na zdravlje i kvalitet života, sprečava masovne nezarazne bolesti, sprečava bolesti i stanja koji su posledica neadekvatne ishrane, pojačava odbrambene sposobnosti, popravlja psihofizičku kondiciju, radnu sposobnost i kvalitet života, doprinosi usvajanju odgovarajućih stilova života.
Formiranje pravilnih navika u ishrani je važno, posebno kada je reč o redovnosti obroka tokom dana, raznovrsnosti namirnica koje se koriste u ishrani, načinu njihove pripreme i količinama. Savreman način života doneo je i promenu u načinu ishrane koju karakterišu neredovni obroci, veći unos tzv. brze hrane, manji unos povrća i voća.
Racio
nalna ishrana predstavlja odnos između količine unete hrane i količine utrošene u organizmu za odgovarajuće procese. Odstupanje od ove ravnoteže dovodi do preobilne ili nedovoljne ishrane. Uravnotežena ili umerena ishrana predstavlja optimalnu količinu hranljivih sastojaka. Ravnomernost obroka (dnevni ritam obroka) predstavlja neophodnost da se u toku dana uzima više obroka sa manjom količinom hrane.
Način ishrane je jedini važan i odlučujući faktor zdravlja koji je potpuno pod našom kontrolom.


Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni