Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


MEDJUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ZENAMA

Aktuelno > Kalendar zdravlja > Novembar

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA
25. novembar

„Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. Nasilje nad ženama je preprekau postizanju jednakosti, razvitka i mira.“- definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra u znak sećanja na 25. novembar 1960. godine kada su u Dominikanskoj republici brutalno ubijene sestre Patrija, Minerva i Marija Tereza Mirabel, zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokratiju. Datum ujednoobeležava i početak akcije “16 dana aktivizma” koji traju do 10. decembra, međunarodnog dana ljudskih prava, kako bi se simbolično povezao problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima i istaklo da je takav vid nasilja kršenje ljudskih prava.
Nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svetu prebijene, prisiljene na seksualni odnos, ili su doživele neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženjaNasilje nad ženama je rašireno širom sveta i ne poznaje državne granice, rasu, klasu, kulturu, tradiciju i religiju.
Apoteka „ Vrbas“ se pridružuje ovoj promociji sa ciljem da se podigne svest o prisustvu nasilja nad ženama, da ukaže koliko je ono blizu svakoga od nas iako to kao društvo u celini odbijamo da prihvatimo, i na kraju, kao dalekosežni cilj ima i to da bude jedan od koraka u rešavanju ovog problema.
Nasilje nad ženama je fenomen koji zahteva sistemski angažman celog društva i zato su važni kontinuirani zajednički programi, koji se bave tim problemom, kao i aktivnosti na suzbijanju nasilja u porodici.
Od 2002. godine u Krivičnom zakonu država po prvi put objavljuje da nasilje u porodici nije lična stvar člana porodice nego da je to društveno i državno pitanje.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prilika je da se još jednom ukaže na ovaj problem i napore koji se preduzimaju za njegovo uklanjanje i stvaranje uslova za bezbedan život svih žena.

ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA
NASILJE NAD ŽENAMA JE ZLOČIN!


Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni