Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


SVETSKI DAN ZDRAVLJA

Aktuelno > Kalendar zdravlja > April

Svetski dan zdravlja- Pobedi dijabetes
07. april


U svetu oko 415 miliona ljudi ima dijabetes. U Srbiji 8,1% stanovništva živi sa dijabetesom. Procenjuje se da je ukupan broj obolelih od šećerne bolesti 760.000 ako se tome doda još 40% obolelih, kod kojih dijabetes još nije otkriven.
Preko 90% obolelih od dijabetesa u Srbiji ima tip 2 dijabetesa.
Ovaj tip šećerne bolesti se svake godine u našoj zemlji dijagnostikuje u proseku kod 16.000 osoba, obično posle 40. godine života, nešto češće kod osoba ženskog pola. Poslednjih godina tip 2 dijabetesa nije više toliko redak ni kod mlađih osoba i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.Broj osoba sa tipom 1 dijabetesa višestruko je manji u odnosu na osobe sa tipom 2 dijabetesa i iznosi 5-10% pacijenata.
Svetski dan zdravlja- 7. april, ove godine se obeležava pod sloganom: „Pobedi dijabetes“.
Dijabetes je poremećaj metabolizma koji karakteriše dugotrajno povećanje šećera u krvi, a nastaje usled poremećaja lučenja hormona insulina ili usled smanjenog dejstva insulina, odnosno kombinacijom ova dva faktora.
Medicinski naziv za šećernu bolest je „diabetes mellitus“. Termin „diabetes“ znači preterano mokrenje, a reč „mellitus“ znači slatko kao med.
Kod tipa 1 dijabetesa ne postoji sposobnost proizv
odnje hormona insulina pa se insulin mora primati od samog početka, dok kod tipa 2 dijabetesapostoji još uvek sopstvena proizvodnja insulina, ali se ne proizvodi u dovoljnim količinama.
Najčešći simptomi dijabetesa su: umor, žeđ, velika količina urina, grčevi u nogama, zamućen vid, suva usta, gubitak težine, a u nekim slučajevima vidljivih simptoma nema.
Faktori rizika za dijabetes tip 1 su prisustvo neke od autoimunih bolesti, nasledni faktori, virusne infekcije i stres u kombinaciji sa nasleđem kao i mala telesna težina na rođenju. Faktori rizika za dijabetes tip 2 su nasledni faktori, gojaznost, starost preko 45 godina, dijabetes u trudnoći, hipertenzija, HDL holesterol veći od 0.9 mmol/l i trigliceridi veći od 2.8 mmol/l i sindrom policističnih ovarijuma.
Promene u načinu života mogu sprečiti razvoj dijabetesa tip 2. Redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana, održavanje optimalne telesne težine, dovoljno sna i redovne posete lekaru smanjuju šanse za nastanak dijabetesa tip 2. Za sada, dijabetes tip 1 se ne može prevenirati, jer se još uvek istražuju faktori iz okruženja za koje se pretpostavlja da generišu proces uništenja ćelija koje proizvode insulin.


Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni