Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


SVETSKI DAN SRCA

Aktuelno > Kalendar zdravlja > Septembar

SVETSKI DAN SRCA
29. septembar
“ Ojačajte svoje srce”

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da se ljudima širom sveta pošalje poruka da bolesti srca i krvnih sudova, kao vodeći uzročnici smrtnih ishoda, odnose 17,3 miliona života svake godine.
Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom “ Ojačajte svoje srce”, naglašavajući značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.
Svets
ka federacija za srce upozorava da se najmanje 80% prevremenih smrtnih ishoda može sprečiti kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).
Svetski dan srca je usmeren na stvaranje zdravog okruženja koje bi o
mogućilo ljudima da naprave pozitivne promene koje mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara
Najznačajniji faktori rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova su- pušenje, koje izaziva jednu petinu svih kardiovaskularnih bolesti.Pušači imaju dvostruko do trostruko viši rizik za pojavu srčanog i moždanog udara, u poređenju sa nepušačima; nepravilna ishrana faktor je rizika sama po sebi, ali je povezana i sa drugim faktorima rizika koji su odgovorni za pojavu bolesti srca i krvnih sudova, a u koje spada gojaznost, šećerna bolest, povišene masnoćeu krvi, povišen krvni pritisak; nedovoljna fizička aktivnost značajno doprinosi starenju krvnih sudova. Odgovorna je za pojavu skoro svakog četvrtog slučaja srčanog udara. Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od srčanog udara za 18%, a od moždanog udara za 11%.
Šta sve možete da učinite za zdravlje svog srca?
hranite se pravilno- komzumirajte 5 porcija voća i povrća svakog dana i izbegavajte hranu sa zasićenim masnim kiselinama
budite aktivni- 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti može da smanji rizik za nastanak bolesti srca
3. kažite “NE” cigaretama
održavajte odgovarajuću telesnu težinu
ograničite unos alkohola
6. insistirajte na okruženju bez duvanskog dima.
Svetski dan srca apeluje na lokalne zajednice da postanu zdrave sredine u kojima će ljudi imati mogućnost daprave zdrave izbore.
Zdravlje srca nije teško kontrolisati.
Posetite lekara koji će uraditi potrebne preglede koji su svima dostupni. Upoznajte se sa svojim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti i uz svog lekara unapredite svoje zdravlje.


Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni