Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


NACIONALNA NEDELJA ZDRAVLJA USTA I ZUBA

Aktuelno > Kalendar zdravlja > Maj

NACIONALNA NEDELJA ZDRAVLJA USTA I ZUBA
17-23. maj


Nedelja zdravlja usta i zuba se u našoj zemlji obeležava prema Nacionalnom kalendaru zdravlja. Prevencija bolesti je i ovoga puta najvažnija tema.
Ciljevi nedelje zdravlja usta i zuba su da se privuče pažnjana značaj zdravlja usta i zuba, kao važne komponente opšteg zdravlja; da se informiše stanovništvo o metodama za sprečavanje oralnih bolesti i pruži podsticaj za njihovu široku primenu: da se mobilišu svi segmenti društva da prema svojim obavezama i mogućnostima daju doprinos promociji, unapređenju i očuvanju opšteg i posebno oralnog zdravlja i da se motivišu doktori stomatologije da primenjuju integrisani pristup u terapiji oralnih bolesti.
Za zdrav i blistav osmeh neophodno je redovno i pravilno pranje zuba, jezika i obraza, pravilna ishrana
(poželjno je izbegavati sve kariogene-lepljive namirnice, slatkiše, razne grickalica kao i česte obroke posle kojih nema higijene), kontrole stomatologa makar jednom godišnje i u zavisnosti od starosti, fluorizacija različitim preparatima fluora.
Oralnu higijenu ili čišćenje zuba, jezika i sluzokože obraza neophodno je obavljati najmanje dva puta dnevno- ujutro čim se ustane i uveče kad se pođe na spavanje, a poželjno je nakon svakog obroka. Pri redovnoj oralnoj higijeni se koriste zubna četkica, pasta za zube, konac za čišćenje međuzubnog prostora ili posebne interdentalne četkice. U pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene spadaju rastvori za ispiranje usta, električne četkice, čačkalice.
Važno je otkloniti sve produkte razlaganja hrane i sa čistim ustima otići na spavanje jer je tokom noći smanjeno lučenje pljuvačke pa bakterije lakše stvaraju kiselu sredinu koja doprinosi bržoj razgradnji zubnog tkiva.
Pravilno pranje zuba podrazumev
a pravilnu tehniku pranja uz dobar izbor četkice, obavezno korišćenje konca za zube ili interdentalne četkice. Važno je da četkica bude od veštačkih (sintetičkih) vlakana, mekane (soft) ili srednje (medium) tvrdoće kako ne bi oštetila zube ili desni tokom čišćenja. Takođe, glava četkice treba da je docm dužine i do 1cm širine (u zavisnosti od morfoloških odlika vilice) sa jednakim snopićima vlakana iste dužine. Četkicu nakon upotrebe dobro isprati vodom i ostaviti uspravljenu u držaču da se osuši do sledeće upotrebe jer uvek treba da se koristi suva četkica sa pastom (bez kvašenja). Uz redovnu upotrebu četkica može trajati 2-3 meseca. Poželjno je promeniti četkicu posle prehlade i virusnih oboljenja jer su na njoj ostale bakterije i virusi.
Da bi pravilno
oprali sve dostupne površine zuba četkicom neophodno jeda četkicu u poluotvorenim ustimapostavimo pod uglom od 45 stepeni na vertikalnu osu zuba oslanjajući deo vlakana na desni i uz lagan pritisak pravimo pokrete u pravcu nicanja zuba tj. od desni ka vrhu zuba.Istovremeno možemo prati 2-3 zuba zavisno od veličine glave četkice uz ponavljanje ponovljenih pokreta 3-4 puta, a potom prelazimo na sledeća dva zuba.Pranje zuba završavamo četkanjem griznih površina zuba horizontalnim pokretima četkice.Nakon četkanja zuba oprati jezik i sluzokožu obraza kako bi se otklonile bakterije kojih najviše ima upravo na jeziku i najčešći su uzrok neprijatnog zadaha.
Dobra higijena usta i zuba utiče na prevenciju mnogih oboljenja koja često nisu vezana samo za usnu duplju. Najčešća oboljenja usta i zuba kao što su karijes i parodontalne bolesti posledica su, između ostalog, i loše oralne higijene. Adekvatna higijena usta i zuba čuva zdravlje zuba i cele usne šupljine, ali i udaljenih organa kao što su srce i krvni sudovi, bubrezi i zglobovi. Dobri efekti pravilne oralne higijene sežu dalje od usta, što potvrđuju mnoga istraživanja. Očuvanje i unapređenje oralno zdravlja bitan su preduslov za prevenciju nastanka oboljenja. Ova međusobna veza znači da loše zdravlje usne šupljine utiče na celokupni organizam, ali i obrnuto, odrađene bolesti i poremećaji utiču na stanje usta i zuba. Pojedine bakterije i posrednici zapaljenja koji se nalaze u inflamatornim međuzubnim tkivima mogu biti uzročnici bolesti različitih organa.


Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni