Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Aktuelno > Kalendar zdravlja > Mart

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze
24. mart


Svetska zdravstvena organizacija je proglasila 24. martSvetskim danom borbe protiv tuberkuloze kako bi upozorila na važnost prevncije te bolesti, od koje u svetu umire između tri i četiri miliona ljudi. Namera je da se skrene pažnja javnosti da se i danas tuberkuloza javlja epidemijski u većem delu sveta.
Krajem 19. veka od tuberkuloze je umirao svaki sedmi stanovnik SAD i Evrope. A, onda 24. marta 1882. godine dr Robert Koh je objavio svoje otkriće: bacil tuberkuloze, Mycobacterium tuberculosis.U to vreme, ovo je predstavljalo najznačajniji korak u konrtoli epidemije i suzbijanju ove, tada veoma smrtonosne bolesti. Tek 1946. godine je omogućeno adekvatno lečenje otkrićem antibiotika.
Procenjeno je da s
e u svetu svake godine javlja oko 8,5 miliona novih slučajeva i da oko 2 miliona ljudi umire od tuberkuloze.Srbija je zemlja sa srednjom stopom i ide se ka tome da uskoro bude zemlja sa niskom stopom oboljevanja i umiranja, a cilj zdravstvene službe je dase one ujednače, odnosno da svuda budu niske.
Tuberkuloza je zarazn
a bolest koju izaziva bacil TBC. Reč je o kapljičnoj infekciji koja se prenosi kapljičnim putem, tj. vazduhom, kašljanjem, kijanjem, govorom. Ako zdrava osoba dođe u kontakt s kapljicama obolele osobe, i ona tada postaje zaražena.
Najčešći simptomi jesu malaksalost, gubitak apetita, mršavljenje, pojačano noćno znojenje, povišena telesna temperatura, uz kašalj koji je najčešće gustog sekreta, čak i krvav i uporan, otežano disanje, bolovi u grudima.
Faktori rizika za nastanak ove bolesti su HIV infekcija, imunokompromitujuća stanja, pušenje, smanjena telesna težina, zloupotreba alkohola, droge, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, stanovanje u zajednici sa obolelima.
Klinički oblici su tuberkuloza pluća, vanplućni oblici (TBC limfnih žlezda, creva, kostiju).
Pored simptoma, dijagnostika se vrši na osnovu RTG snimka, uzorka ispljuvaka, bronhoskopije, p
atohistologije. Nakon toga započinje se lečenje, koje traje najmanje šest meseci i duže, u bolničkim uslovima (izolovani od zdravog stanovništva).
Svaki čovek zdrav ili oboleo, treba da ima na umu da je danas tuberkuloza izlečiva, ako se pravilno leči, adekvatnom terapijom i posebnim režimom života.


Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni