Apoteka "Vrbas"


Idi na sadržaj

Glavni meni:


Nacionalni dan borbe protiv raka

Aktuelno > Kalendar zdravlja > Februar

Svetski dan borbe protiv raka

4. februar

Svetski dan borbe protiv raka se obeležava svake godine 4. februara, sa ciljem da se podigne svest o riziku nastanka bolesti i podstakne, kroz što jednostavnije mere, njena prevencija, pravovremeno otkrivanjei lečenje.Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, pa svake godine na ovaj dan Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna unija za borbu protiv raka promovišu načine za ublažavanje globalnog opterećenja društva ovom bolešću. Glavne teme koje se iz godine u godinu ponavljaju su prevencija raka i podizanje kvaliteta života pacijenata obolelih od raka.
Dobar procenat ovog tipa oboljenja
se može izbeći kroz neke od mera prevencije kao što su izbegavanje cigareta i duvanskog dima, smanjena konzumacijaalkohola, redovna fizička aktivnost, izbegavanje preterane izloženosti štetnom UV zračenju, redovan stil života, u smislu pravilne ishrane i zdrave hrane, smanjenje profesionalne izloženosti kancerogenim materijama korišćenjem zaštitne opreme, izbegavanje stresa koliko je moguće… Zdrav stil života i redovni odlasci kod lekara u velikoj meri mogu smanjiti, ako ne i sprečiti bolest. Treba imati na umu da je karcinom čak u 90% slučajeva izlečiv ukoliko je otkriven u ranijoj fazi.
Karcinom je danas jedan od gl
avnih neprijatelja čovečanstva. Svake godine više od 12,5 miliona ljudi u svetu dobije dijagnozu raka. Najbrži porast se javlja u nerazvijenim zemljama i zemljama gde su ograničena raspoloživa sredstva za dijagnostiku ili su nepostojeća.
Vodeći uzroci oboljevanja i umiranja od raka i kod nas i u svetu su gotovo identični. Kod žena maligni proces se najčešće lokalizuje na dojci, debelom crevu, plućima, grliću materice, telu materice i želucu. Muškarci u našoj sredini najviše oboljevaju od raka pluća, debelog creva, prostate, mokraćne bešike, želuca i pankreasa.
Kada se radi o umiranju, naša zemlja se nalazi u grupi zemalja Evrope sa visokim stopama smrtnosti od svih oblika malignih tumora, posebno kod debelog creva, malignih tumora dojke i raka grlića materice.
Međutim, oko 30-40% slučajeva oboljevanja od raka se može sprečiti, a jedna trećina slučajeva se može izlečiti ukoliko se dijagnostikuje u ranoj fazi bolesti i lečenje započne na vreme.
Potrebno je redovno kontrolisati svoje zdravlje. Muškarci starosti: 35 godina i više važno je da obave sistematski pregled jednom u dve godine; 50 godina i više da urade test na skriveno krvarenje u stolici jednom godišnje, skrining test ili pregled prostate
Žene starosti između 25-69 godina treba da posete ginekologa najmanje jednom godišnje, godina i više da urade klinički pregled dojki jednom godišnje, 45 godina i više da urade mamografski pregled jednom u dve godine, 50 godina i više da urade test na skriveno krvarenje u stolici jednom godišnje.Važno je da se obavi samopregled dojke jednom mesečno.
Svaka promena na koži da se prati i na vreme obrati lekaru.
Prevencija i rano otkrivanje su najuspešnije oružje u borbi protiv raka!
Pocetna Stranica | Spisak Apoteka | Aktuelno | Novosti | Finansijski Izveštaj | Javne nabavke | Kontakt | Arhiva | Mapa Sajta


Pod-Meni:


Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni